Naštvané matky ukazují na krizi politického stranictví

Je to teprve tři měsíce, co jsme začali vytvářet diskusní skupinu Naštvané matky. A má to pořádné grády! Tvoříme strategie, snažíme se různými aktivitami ovlivňovat politiku, scházíme se mimo FB. Je to spíše politické hnutí...

Tři měsíce s Naštvanými matkami mi daly mnoho. Pochopila jsem, jak moc jsou lidi frustrovaní a jak moc se potřebují angažovat. Svědomí jim nedovolí, aby v době drtivého útoku na naše svobody a práva, stáli opodál a nijak se nezapojili. Logicky by měli vstupovat do politických stran. Protože ty mají strukturu a aparát k tomu, jak takové občanské angažovanosti řídit a korigovat. Ale nikomu se tam moc nechce - lidé z politických stran spíše vystupují. Čí je to chyba? Fakt neznáte odpověď? Politické strany jsou v krizi, dělají to úplně špatně. Členové si je nechali ukrást svým vedením a komu by se chtělo vstupovat někam, kde je třeba v prvé řadě adorovat vedení? Máme důležitější věci na práci!

A tak jsme si vlastní iniciativou a vlastní aktivitou založili úplně zdola a spontánně něco, co se nejvíce blíží politickému hnutí. 24 hodin denně ve skupině řešíme politiku, vyměňujeme si informace, hledáme info přímo od zdroje (ve skupině je hodně lidí žijících v zahraničí), přemýšlíme o tom, jak být víc slyšet a jak víc politiku ovlivňovat. Píšeme aspoň dopisy, snažíme se sbírat podpisy na petice, koordinujeme se v našich aktivitách a snažíme se je nějak řídit. Té energie je mezi lidmi tolik! Je absurdní, že politické strany takovou energií pohrdají. Jde to ztuha, protože fakt nemáme kanceláře, sekretářky a peníze na činnost. Všichni máme svou práci a občanským aktivitám se můžeme věnovat až po splnění povinností. 

A pak si člověk přečte v tisku, že Piráti mají na svou politickou činnost peníze od státu (v nějakých volbách měli víc jak 1,5% hlasů nebo dokonce více jak 3%?) a přitom mají nějakých 450 členů! Naštvaných matek je dnes skoro 750:-) Není ten systém absurdní? Proč vůbec dostávají politické strany tolik peněz? Není to ten důvod, proč jsou dnes ty politické strany v totální krizi? Neměli by lidé, kteří se angažují, normálně pracovat, aby jim zůstal kontakt s realitou? 

Naštvané matky jsou v realitě ukotvené až moc. Proto nemůžeme být klidné a jsme z pštrosí politiky našich politiků úplně nešťastné. Odpovědí na naše maily a dopisy jsou jen alibistické a nic neříkající fráze. Ale v tom tlaku nepolevíme, budeme psát, ptát se, navštěvovat poslance, žádat je o vysvětlení a chtít po nich jasný názor. A ve volbách vám to spočítáme:-) A když to bude nutné, budeme kandidovat i sami. Nemyslím, že je nutné zakládat nové politické strany - ale je nutné se domlouvat, spojovat, koordinovat. A nás naštvaných je více - takových skupin jako jsou Naštvané matky přibývá každý den - a myslíme to vážně. Nejsme žádné projekty vychytralých podnikatelů nebo zkrachovalých politiků. A proto budeme sílit. Vážení politici - nastávají vám kruté časy a to je dobře! 

Naštvané matky - veřejná FB stránka, Naštvané matky - web

Naštvané matky - diskusní skupina

Eva Hrindová - blog idnes.cz - 19. 5. 2015